В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

След кризата на горива във Великобритания идва криза в медицината и образованието

Филип Ляпов, управляващ съдружник на Зенит Одит ООД, „В развитие“, 01.10.2021 г.

15:40 | 1 октомври 2021
Обновен: 17:31 | 1 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Англичаните гледат стоически на проблема с недостига на бензин и няма социално напрежение, което би довело до искане на оставка на правителството. Напрежението идва от медиите. Те са агресивни и търсят отговорност от управляващите. Това разказва Филип Ляпов, управляващ съдружник на Зенит Одит ООД, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Гостът споделя, че не само има недостиг на шофьори, но тази липса се усеща и при медицинските сестри, докторите, учители и земеделски работници.

Относно кризата при шофьорите гостът обясня, че тя е повлияна не само от ковид кризата и Брекзит, но и заради нежеланието на младите да работят в сектора. Те не са заинтересовани и мотивирани, поради факта, че трябва да преминат трудно обучение, а заплащането е ниско. Средната възраст на шофьорите на товарни машини е 55г., което по думите на госта е обезпокоителна възраст.

Няма недостиг на стоки, затова и бензиностанциите затварят. Социалните медии отразяват това ежеминутно и това кара шофьорите да искат да са сигурни, че ще имат бензин и обикалят бензиностанциите в околността.

„Медиите усилват повече представата за случващото се. Истината е, че бензинът не достига до бензиностанциите и кризата е факт. Вече седмица и половина проблемът не може да се реши. Правителството действа тромаво. Трябваше отдавна да мобилизира армията. Най-много сега страдат хората, чиято работа е свързана с пътуване.“

Великобритания ще пусне 5000 краткосрочни визи за шофьори до края на декември, за да привлекат хора от ЕС, Австралия и Канада. Но гостът допълва, че тази мярка е малка, защото индустриалните асоциации, твърдят че са необходими 100 000 места.

Гостът е убеден, че кризата с бензина няма да свърши толкова скоро. После ще продължи към медицината, образованието, докато не се постави на по-стабилна основа.

Според госта причините Северна Ирландия да не усеща проблема с веригите на доставки е, че е много малка част от кралството и се състои само от няколко окръга.

„Там живеят по-малко хора и няма да има натиск за пътуване. Те могат да пътуват до Ирландия и да зареждат оттам.“

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.