В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

За последните 20 години Ал Кайда е "родила" 4-те най-опасните терористични групи

доц. Любов Минчева, преподавател по Международни отношения и проблеми на сигурността в СУ “Св. Климент Охридски”, в предаването “В развитие”, 16.09.2021

17:05 | 16 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

В края на 2000-та година излиза специализиран доклад, който прогнозира, че през 21-и век вече няма да има сериозни войни и се очаква света да може да се концентрира върху научен и културен прогрес. Изненадващо е колко бързо се разгърна вълната от тероризъм след атентата на 11 септември 2001 г. Това заяви доц. Любов Минчева, преподавател по Международни отношения и проблеми на сигурността в СУ “Св. Климент Охридски”, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

Доц. Минчева се позова по време на разговора на карта, която е изготвена от Института по икономическа политика и мир, която показва индекса на терористична дейност и организирана престъпност из целия свят за 2020 г.

“Най-засегнатите региони в света са Северна и Западна Африка, Близкия Изток, Европа в значителна степен, Южна Азия, което включва и Афганистан и Пакистан, Индия. САЩ също фигурира, защото от там тръгна цялата терористична вълна.” 

Гостът подчерта, че хронологията за последните 20 години ни показва, че сме свидетели на поредица от разгръщащи се вълни на джихадистки тероризъм. Понякога те се застъпват, а понякога се преливат. Страшното, казва доц. Минчева, е, че тези вълни не затихват. Те по-скоро са в някакво взаимодействие и цикличност. 

“Започнахме с талибаните от 1996 до 2001 г. и 20 години по-късно ние пак сме там.” 

Любов Минчева бе подготвила и специална графика, която показва, които са четирите най-смъртоносни терористични организации за 2019 г.

“Ние виждаме, че сред тези групировки най-смъртоносни са талибаните, които в момента са толкова актуални с изтеглянето на САЩ от Афганистан.” 

Останалите три терористични организации са Ислямска държава, Боко Харам и Ал Шабаб. Това, което доц. Минчева подчерта, е, че талибаните през последните 20 години са давали консистентна подкрепа на Ал Кайда и нейните дъщерни групировки. 

“Ал Кайда е организацията, която се развива много мащабно и експанзира в географско отношение. Тя е нов тип терористична група, която е децентрализирана и се развива много агресивно. Тя има много структури навсякъде, които развивайки се дават живот на нови групировки, които си взаимодействат с Ал Кайда, но и водят независим живот.” 

Такава организация е и Боко Харам. Те действат на територията на западна и  субекваториална Африка. Организацията е известна с изключително бруталната си тактика в планирането на самоубийствени атентати, които се изпълняват от жени и деца. 

Още по темата за Афганистан и терористичните организации: След опитите за социализъм и демокрация в Афганистан на ход е ислямският фундаментализъм

Ал Шабаб също е свързана с Ал Кайда. Тя действа в източната част на Африка: Сомалия, Етиопия, Кения. По този начин източния и западния бряг на африканския континент се оказват обградени от терористични групировки. 

“Динамиката на политическия процес в Близкия Изток следва свои собствени закони. Хизбула действа с ракетни нападения по отношения на Израел. Откакто Тел Авив изтегли военните си сили от Ливан, Хизбула стана изключително активна там.” 

Доц. Минчева посочи и че Фатах и Хамас извършват терористични действия на територията на самия Израел. Въпреки сериозната военна дейност на тези организации, Любов Минчева е оптимистична, че има немалък шанс мюсюлманските страни, които се намират в Близкия Изток и Африка, да започнат да преосмислят вижданията си и да станат съюзници в борбата срещу глобалния тероризъм

Целия разговор вижте във видеото

Всички гости на "В развитие" вижте тук