В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Фед взе ефективни действия за намаляване на паричната маса

Иво Благоев, изпълнителен директор на „Астра Асет Мениджмънт“, „В развитие“, 18.06.2021 г.

17:20 | 18 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Инфлацията е видна в глобалните пазари и макар да не може да се прогнозира дали ще е временна и ще намалее за първи път Федералният резерв на САЩ показа признаци на притеснение. Това заяви Иво Благоев, изпълнителен директор на „Астра Асет Мениджмънт“, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

„Имаме ситуация на твърде много пари, които преследват прекалено малко стоки на пазара – нормално е да има повишаване на цените. Очакванията на Фед са този дисбаланс ще се нормализира във времето. Но лихвата, която Фед плаща по резервите на банките, бе вдигната с 5 базисни точки“, каза Благоев.


Това са реални действия, които да повлияят на ликвидността, като ефектът им бе колосален и се видя веднага в поскъпването на долара, заяви Благоев. „Повече пари ще стоят във Федералния резерв и ще има намаляване на паричната маса. Това е ефективно действие.“

Очакванията на повечето анализатори за 2021 г. бяха доларът да се движи надолу, напомни Благоев.

Трябва да се изчака и реакцията на фондовите пазари, смята той.

„В основата си голямото възстановяване и нивата на фондовите пазари са функция на огромната ликвидност, която е на пазара. Ако няма корекция, това може да означава, че пазарите ще се надяват Фед да вземе мерки при инфлация, без да пострада икономиката.“

Според Благоев повишаването на оценката за годишната инфлация от 2.4% на 3.4% в рамките на толкова кратко време също е сигнал, че Фед е видял по-голяма заплаха. Много е вероятно инфлацията да е много по-голяма, каза Благоев.

„В момента икономическата теория се пише наново“ и не е ясно дали нещата, които са били валидни преди години, ще са валидни в бъдеще, коментира Благоев.

Повече за последиците от решенията на Федералния резерв може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук