В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Лека промяна в политиката на централните банки може да има сериозен каскаден ефект в икономиката

Даниел Лакайе, макроикономист, президент на института Мизес Испано, В развитие, 12.05.2021

15:38 | 12 май 2021
Обновен: 15:38 | 12 май 2021
Автор: Николета Рилска

Дори леко намаляване в темпа на изкупуване на активи от централните банки може да създаде много сериозен каскаден ефект в икономиката. Централните банки трябва да дават много по-подробна информация относно начина, по който паричната политика се прехвърля в кредитните механизми, за да не се повтори случилото се по време на миналата криза. Това заяви Даниел Лакайе, макроикономист, президент на института Мизес Испано, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Лакайе посочи, че има три основни задачи пред централните банки - постигането на умерен и нискък инфлационен натиск; връщане на заетостта до нивата от преди пандемията; икономическият растеж и растежът на кредитите да останат достатъчно големи.

“Централните банки трябва да започнат да предупреждават пазарите, че лихвите ще се увеличат, когато инфлацията започне да се ускорява, а заетостта се доближи до нивата от преди пандемията”.

Лакайе очаква фискалната подкрепа на правителствата и централните банки да остане по-висока спрямо тази в миналото. “Много от пандемичните фискални програми просто няма да бъдат прекратени в скоро време”, посочи той.

По отношение на инфлацията експертът прогнозира значително ускорение спрямо целите на централните банки от 2%.

"Общата инфлация в еврозоната може да достигне 3%, което значи, че прясната храна ще поскъпне с 5 до 7%, а наемите - с между 3 и 5%. През 2022 г. се очаква забавяне на инфлацията, но цените на някои продукти няма да се понижат". 

Лакайе коментира останалите предизвикателства пред икономическото възстановяване от коронакризата. Според него неравномерната ситуация е опасна, имайки се предвид изоставането на развиващите се икономики.

“Ускорението на инфлацията е много негативно за възстановяването, особено за домакинствата с по-ниски доходи. Това е един риск, защото така по-бедните хора изостават от останалите”.

Според експерта ускоряването на инфлацията няма да е временно.  

“Бизнесите нямат голям марж, за да поемат ръста на производствените цени. Те трябва да прехвърлят тези разходи на потребителите”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.