В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Фед скоро ще трябва да обясни как ще отменя извънредните политики

Веселина Василева, форекс редактор investor.bg, В развитие, 29.04.2021

15:58 | 29 април 2021
Обновен: 15:59 | 29 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ръководството на Федералния резерв укрепи оценката си за икономиката в сряда и сигнализира, че рисковете намаляват, оставяйки основната лихва близо до нулата и запазвайки темпа на покупки на активи на ниво от 120 млд. долара месечно. Това каза Веселина Василева, форекс редактор investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Това се случи на фона на напредък при ваксинациите и подобрение на индикаторите на икономическата активност и заетостта укрепват“.

Веселина Василева обясни, че все още има големи слабости на пазара на труда и все още има дълъг път за извървяване с 8 милиона работни места по-малко, отколкото преди пандемията.

„Секторите, които са най-неблагоприятно засегнати от пандемията, остават слаби, но показват подобрение. От Фед не се притесняват твърде много за ускорението на инфлацията, посочвайки, че скокът на цените миналия месец е бил по-висок заради свързания с пандемията спад за март 2020 г."

По-важното за пазара бе, че Фед промени тона, като посочи, че „рисковете за икономическата прогноза остават“, което беше преведено от пазара като доза смекчаване на риториката, с която досега предупреждаваше за „значителен риск“.

Ръководството на банката повтори, че няма намерение да променя темпа на покупка на облигации, докато няма „значителен по-нататъшен напредък“ по целите за заетост и инфлация. Целевият обхват на основната лихва остава на ниво от нула до 0,25%, където се намира от март 2020 г.

Според пазарни анализатори заседанието тази седмица вероятно ще бъде последното, преди на централната банка да ѝ се наложи да обясни кога и как ще започне да отменя извънредните политики, въведени за борба с пандемията.

Управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че възстановяването е „неравномерно и далеч от завършено.

"Според проучване на Bloomberg американската икономика ще нарасне с най-бърз темп от три десетилетия през тази година, като Фед се очаква по-късно през 2021 г. да обяви, че ще започне постепенно да забавя темпа на покупки".

Петролът продължи да поскъпва, тъй като признаците за засилване на търсенето на ключови пазари компенсират опасенията, че възраждането на Covid-19 в някои страни, особено в Индия, ще намали потреблението в близко бъдеще.

И при двата водещи сорта цената на фючърсите се увеличава, като Брент се търгува около 67 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си до 64 долара за барел.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук.