В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политиката към Русия разкрива процепи във вътрешните редици на ЕС

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи, В развитие, 23.02.2021

15:58 | 23 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Въпросът не е дали ще има съперничество за глобално лидерство между САЩ и Китай, а как то ще изглежда. Дали политиката ще бъде конфронтационна или ще съдържа елементи на диалог и сътрудничесто? Дали ЕС ще стои на втория ред или ще заеме едно от основните места? По-важният въпрос е дали 27-те ще запазят целта си за стратегическа автономност, т.е. политическа еманципация от САЩ, икономическа и търговска от Китай, и ресурсна от Русия. Това заяви Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Еманципация - това е елементът, който се намира в ядрото на цялостната европейската външна политика, но никога няма да бъде изречен от Меркел, която призова за сътрудничество и координация на усилията с Вашинтон", изтъкна Любомир Кючуков. 

"От друга страна, отдалечаването беше директно засегнато от президента Макрон, който в прав текст на английски заяви, че Франция няма сляпо да следва политиките на САЩ спрямо Китай". 

Изводът от Мюнхенската конференция по сигурността според директора на Института за икономика и международни отношения е, че трите основни играча - САЩ, Франция и Германия - които ще формират трансатлантическите отношения, ще сближат болезнено явно политиката си спрямо трети страни, но двустранните различия в икономиката, търговията и отчасти геополитиката ще останат.

"Изказването на Байдън - "Америка се върна" не случайно беше съпътствано с думите "но не с поглед назад", тъй като самият американски президент осъзнава, че не всичко е възстановимо след ерата на Тръмп. Характерното за американската политика е, че тя е изключително последователна в целите си, основната от които - глобалното лидерство или доминация. Тази политика ще продължи единствено с променен инструментариум."

"Интересното в последните изказвания на Байдън е, че той ги отправя от позицията на сила. Макар да са насочени към противниците на САЩ, те същевременно подбуждат много въпросителни за самите съюзници", допълни гостът. 

По отношение на скорошни развитията около европейско-руските отношения Любомир Кючуков коментира, че връзките вървят в посока ескалация, като все повече триъгълникът Вашингтон-Брюксел-Москва започва да се превръща в четириъгълник с участието на Пекин.

"Конфронтационната политика към Москва е "добре познатото старо", но проблемите са нови и макар Русия да е все повече тласкана от Запада към Китай, тя не е държава, която би се съгласила да бъде младши партньор в един такъв азиатски алианс".

Според събеседника този подход е от полза както за западните съюзници, така и за Москва, тъй като чрез наличието на явен външен враг Руската федерация все повече се консолидира вътрешно, а Западът от своя страна утвърждава позициите си в международен аспект.

"Политиката по отношение на Русия разкрива процепи във вътрешните редици на ЕС, като основните школи са две: европейска сигурност с Москва, зад която застават Франция и Германия, и сигурност без каквото и да е сътрудничество с Русия, зад което призовава цяла Източна Европа с малки изключения".

"Напълно е възможно в един момент съперничеството между Запада и Изтока от борба срещу Русия да се превърне в борба за Русия, за да може да се ограничи нарастващото влияние на Китай", посочи още гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.