В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Финансов журналист: Всеки нов кредит в сегашната ситуация е потенциално лош кредит

Петър Илиев, финансов журналист, В развитие, 05.08.2020

15:22 | 5 август 2020
Обновен: 17:49 | 5 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Всеки нов кредит в настоящата ситуация е потенциален лош кредит, тоест потенциална загуба. Допълнителният капитал трябва да се съсредоточи най-вече в ликвидност. Това е краткосрочната и спасяваща задача. Това каза Петър Илиев, финансов журналист, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Той коментира препоръката на Европейската централна банка търговските банки да се въздържат от изплащане на дивиденти и от обратно изкупуване на акции поне до януари заради коронакризата.

"Целта на ЕЦБ е да се укрепи капиталът на банките предвид заплахата от увеличаване на необслужваните кредити, които водят до ерозия на капитала, а тя води до заплаха за сигурността на вложителите. Основната цел на всички надзорни органи е да се грижат за сигурността на вложителите и останалите кредитори на банките чрез поддържането на висока капиталова адекватност".

По думите му най-сигурният източник за поддържане на сигурността на вложителите, а именно печалбите, започва да изчезва.

"Тези, които имат съотношение на кредитите спрямо общия размер на активите на ниво над 80-85%, трябва да започнат да намаляват това съотношение в посока на увеличаване на ликвидните средства, независимо, че ЕЦБ гарантира неограничена ликвидност".

Петър Илиев заяви, че мерките на ЕЦБ за преодоляване на коронакризата са мерки за спасяване на определени икономики, които ще доведат до инфлация в еврозоната в условията на стагнация.

"ЕЦБ вече не може да прави много. Тя помпа ресурси. Активите на ЕЦБ като риск са няколко пъти по-лоши от активите на БНБ, защото държи дълг на фактически фалирали държави като Гърция, Италия".

Той коментира и трудностите за откриването на сметки за чуждестранни лица. 

"Проблемът е голям за тези, които не могат да си докажат доходите и че могат да вършат дейността, с която искат да се занимават. Например, когато лице, което има логистичен бизнес, и иска да открие в страната консултантски бизнес в сферата на софтуера, това изглежда съмнително. Когато не може да докаже своите доходи, това изглежда още по-съмнително".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.