В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Преди заседанието на Фед: Сблъсъкът републиканци-демократи тревожи пазарите

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 29.07.2020

13:32 | 29 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Сблъсъкът между републиканците и демократите в САЩ относно новия пакет стимули се разгорещява преди заседанието на Федералния резерв на САЩ (Фед). Републиканците предлагат обезщетенията за безработица да бъдат намалени с 200 долара на седмица. Това се отразява негативно на пазарите, които са в очакване Фед да "отвори вратата" към разхлабване на политиката си, заяви Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Към обяд на 29 юли фючърсите в САЩ се търгуват на червена територия. В Азиатско-тихоокенския регион виждаме смесена търговия. В Япония, Австралия, Индонезия и Тайвън цените на акциите отчитат спад, докато китайските, корейските и хонгконгските поскъпват", разкри анализаторът.

"В Европа търговията също е смесена. DAX и IBEX се понижават. FTSE 100 се търгува с леко повишение, Stoxx 600 нараства с 0,2%. Френските акции поскъпват, италианските и испанските поевтиняват".

По темата за долара Митренцев обясни, че валутата е изпратила най-лошия си месец напоследък, търгувайки се на 9-годишно дъно. "Очаква се доларовият индекс да падне под 90 пункта", посочи той.

"Според повече икономисти доларът бе прекупен. Йената и паунда се представят доста добре".

На въпроса коя е основната причина за поскъпването на златото Митренцев отговори, че освен слабостта на долара, това е ръстът на заболели от коронавирус. "Златото поскъпна с 8%, със 150 долара в последно време. Границата от 2000 долара за тройунция ще бъде пробита скоро и след това може да има корекция. Прогнозата на Bank of America за цената на златото от 3000 долара е доста оптимистична", подчерта гостът.

"Ръстът на капиталовите пазари е заради стимулите от страна на централните банки и правителствата. Сезонтът на отчетите върви добре, но има и притеснение в инвеститорите от възникването на втора коронавирусна вълна".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.