В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Икономист: ERM II и приемането на еврото е стимул за икономиката

Васил Караиванов, икономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, В развитие, 10.07.2020

12:30 | 10 юли 2020
Обновен: 17:23 | 10 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Влизането в ERM II е политически въпрос. Еврото е политически въпрос. То е единият стълб на Европейския съюз, Шенген е другият. България не е в никой от тези стълбове. Ако днес се “закачим” към единия от тях, това ще е знаменателен ден. Това каза Васил Караиванов, икономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Влизането в ERM II и приемането на еврото след няколко години е стимул за развитие на икономиката, който ще генерира растеж”. 

Караиванов коментира и коронакризата, в която се намира глобалната икономика, като отбеляза, че няма криза, която да е отшумяла за по-малко от две години. 

По неговите думи присъединяването на България към чакалнята на еврозоната е много важно точно сега.

“Важно е и че Европейската централна банка направи суап с Българската централна банка. Имаме вече кредитор от последна инстанция, до момента нямахме”, коментира икономистът. 

Той посочи, че в тази криза България влиза по много по-различен начин от предходната - кредитирането през 2009 г. се сви, а сега се увеличава. 

“Банките в момента са много по-ликвидни, отколкото преди. Те са основата, която преодолява дълбоката криза”.

Според експерта конкретни мерки трябва да има за подкрепа на бизнеса, трябва да се помогне на всички, като се имат предвид и промените в потребителските навици, предизвикани от кризата. “Най-приспособените ще оцелеят”, смята Караиванов. 

 Целия разговор гледайте във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук