В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Възобновяемите източници влияят най-силно на икономиката на изкопаемите горива

Кингсмил Бонд, стратег в Carbon Tracker, В развитие, 10.06.2020

14:10 | 10 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Основните сили, които влияят на икономиката на изкопаемите горива, са промените в технологиите и много резкия спад в цената на енергийни източници като батериите и слънчевата и вятърната енергия. Това предостави на хората алтернативен източник на енергия, като в резултат страните и компаниите все повече удовлетворят енергийните си нужди от възобновяеми източници, а не от изкопаеми горива. Това каза Кингсмил Бонд, стратег в Carbon Tracker, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В доклада ни анализирахме размера на системата на изкопаеми горива, което досега не е правено, като разгледахме три основни сфери. Разгледахме въглеродните горива, които се оценяват на 39 трлн. долара от Световната банка, разгледахме инфраструктурата и употребата на активите, както и финансовите пазари, които зависят от системата".

Бонд обясни как промените ще се отразят на цените на въглеродните горива. 

"Цената на батериите в световен мащаб спада с от 5 до 10% всяка година. С времето цената на изкопаемите горива ше трябва също да спадне, за да може да се съревновава с новите възобновяеми източници".

По думите му капиталовите разходи намаляват и хората спират да произвеждат нови активи, свързани с въглеродни горива.

Той отбеляза, че както във всеки друг преход, никой не би искал да участва в сектори, които са засегнали в миналото. "Тези, които изграждат новия свят, имат големи възможности", посочи Бонд.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.