В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Много негативен ден за европейските акции

Пазарен коментар на Юън Потс, 16.06.2016

15:26 | 16 юни 2016
Автор: Кирил Петков
Юън Потс, Bloomberg - Лондон
Юън Потс, Bloomberg - Лондон

Президентът на швейцарската централна банка каза за Bloomberg, че отрицателните лихви са "много необходими". Изявлението на SNB е последното от много натоварен ден за централните банки, като и Фед, и Японската централна банка оставиха лихвите непроменени. Това каза Юън Потс, Bloomberg - Лондон в пазарния си коментар за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това е много негативен ден за европейските акции, които са на червено за шести от последните седем дни".

Stoxx 600 загуби 7,6% от стойността си през последните 7 дни. Виждаме червено море при акциите в Европа. 550 от компаниите в Stoxx 600 са надолу днес. Банките, особено тези от периферията на Европа, се представят най-слабо, както и нефтените и газови компании.

"Петролът спада за шести ден след спекулациите, че възстановяването на доставките в световен мащаб ще компенсира спада на добива и запасите в САЩ".

Deutsche Bank спада с 3,1%. Commerzbank и Barclays също са надолу днес, както и Credit Suisse, след като SNB заяви, че кредиторите трябва да въведат допълнителни мерки, за да отговорят на новите капиталови изисквания. Акциите на Volkswagen също се търгуват надолу, след като европейският им пазар се сви най-много от декември, след скандала с емисиите.

Вижте целия коментар: