В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Турският пазар на акции прекъсна поредицата от загуби

Пазарен коментар на Симин Демокан, 15.06.2016

14:19 | 15 юни 2016
Автор: Кирил Петков
Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турският пазар на акции прекъсна поредицата от 4 дни на загуби, каквато е и тенденцията навсякъде в Европа днес. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg - Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. "Индексът Borsa Istanbul е на път да отбележи най-високите си в процентно отношение нива от 8 юни насам. Покачването е от 1%".

"Лирата се покачва спрямо долара преди днес Фед да обяви решението си за лихвените проценти. Промяна не се очаква, но инвеститорите в Турция ще следят отблизо за сигнали от страна на Йелън за бъдещо повишаване на лихвите, тъй като Турция е силно зависима от чуждестранни капитали. Лирата се търгува 2.93 за долар, като през изминалия месец тя поскъпна с повече от 1% спрямо долара и е една от най-силните валути на развиващите се пазари".

По думите на анализатора процентът на безработицата в Турция се е понижил до 10,1% през март. "Това е по-добре от очакваното и е най-ниската безработица от август 2015. Най-голямо е нарастването на заетостта в строителството и услугите, обществените услуги пък са на рекордно високо ниво".

Вижте целия коментар: