В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Коронавирусът заплашва да спре енергийната програма на Кипър

Бранислава Бобанац, журналист, В развитие, 14.05.2020

13:25 | 15 април 2020
Обновен: 04:45 | 5 юни 2020
Бранислава Бобанац, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Неизвестността за пазарите, отлагането на газови сондажи в съчетание с големия спад на цените на петрола на международните пазари създават очаквания, че енергийната програма на Кипър е заплашена да бъде спряна, коментира журналистът Бранислава Бобанац в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"През уикенда бе потвърдено, че енергийната компания Exxon Mobil официално е уведомила правителството на Кипър, че отлага единия проучвателен сондаж с 12 месеца до септември 2021 г., а другия - вероятно до началото на 2022 г.".

Бобанац уточни, че целият източносредиземноморски регион ще бъде потърпевш от тази криза, може би с изключение на Египет.

Кореспондентът на България в Кипър отбеляза, че Турция продължава със своите сондажи. "В средата на март Турция получи третия си сондажен кораб. До момента страната е извършила 6 незаконни сондажа в изключителната икономическа зона на Кипър, но за нито един от тях няма информация относно резултатите", посочи Бобанац.

Гостът обясни още, че корабът "Явус" (изпратен от Турция за проучвания за въглеводороди не само в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море, но и в блок, за който кипърското правителство е издало лиценз за сондажи на водещи европейски енергийни компании като френската "Тотал" и италианската "Ени") е трябвало да работи в блок 7 в зоната до 24 май, а е напуснал доста по-рано, и допълни, че Турция предвижда 5 сондажа през втората половина на годината.

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че в предишни разговори Бранислава Бобанац е уточнявала, че политиката е водещият фактор при газовите проучвания на Турция в Кипър. В рамките на днешното издание на предаването "В развитие" тя отново го потвърди.

Целия разговор чуйте във видео материала.

Всички гости на предаването "В развитие" може да чуете тук.