В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политиката е водещият фактор при газовите проучвания на Турция в Кипър

Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, В развитие, 09.10.2019

14:37 | 9 октомври 2019
Обновен: 14:37 | 9 октомври 2019
Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция изпрати сондажния си кораб "Явуз" за проучвания за въглеводороди не само в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море, но за първи път в блок, за който вече кипърското правителство е издало лиценз за сондажи, и то на водещи европейски енергийни компании като френската "Тотал" и италианската "Ени". Турската сондажна платформа навлезе още по-навътре в офшорната зона на Кипър в миналия четвъртък, а по информация на енергийния министър самото пробиване би трябвало да е започнало вчера.

Икономическата страна от газовите проучвания на Турция е по-труднообяснима от политическата. В случая на навлизането в икономическата зона на Кипър политическият характер е водещ. Турция има нужда от тези проучвания, за да задоволи своето вътрешно търсене. Претенциите ѝ са въпрос на национален суверенитет и желание да се утвърди като лидер в региона на Източното Средиземноморие. Това мнение изрази Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Корабът "Явуз" пристигна в четвъртък вечер и вече е закотвен в определения участък, където ще провежда проучванията си", посочи Бранислава Бобанац. "Той е на около 90 километра югозападно от кипърския бряг и на 250 километра от турския - където е изключителната икономическа зона от Кипър, в блок 7. Турция претендира, че този район попада в континенталния ѝ шелф, затова "Явуз" работи на нейна територия. Точно това предизвиква проблема в източното Средиземноморие", допълни тя.

"Според издадения навигационен телекс от Турция корабът трябва да остане до средата на януари следващата година там. Днес излезе информация от турския земестник-министър на енергетиката, че до 3 месеца се очакват резултати от сондажа на "Явуз" в блок 7".

Кореспондентът на БНР в Кипър обясни, че Кипър няма много възможност за ответна реакция. "От сряда много силна поде дипломатическата активност и пълна мобилизация на международната общност, на ЕС", подчерта тя.

"Блок 7 е важен в енергийната програма на Кипър и в програмата на двете компании - "Тотал" и "Ени", които вече заедно притежават права върху 7 от 8-те лицензирани блока в зоната на Кипър. Това е всъщност основният стратегически партньор на кипърското правителство. От Блок 7 е възможно да се извърши следващият сондаж на откритото през февруари миналата година находище "Калипсо". То бе открито от "Ени" в южната част на блок 6".

Бранислава Бобанац отбеляза, че според експерти находището се разширява към блок 7 и е възможно от там да бъде извършен потвърдителният сондаж. "Този сондаж е важен за продължаването на енергийната програма на Кипър, защото уточняването на количествата газ е важно за следващите решения на терминала за втечнен газ в Кипър", уточни още тя.

Първите сондажи на "Тотал" и "Ени" трябва да започнат през първото тримесечие на 2020 г., добави още Бобанац.