В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България подкрепя Кипър за изграждането на газопровода EastMed

Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, В развитие, 26.02.2020

19:49 | 26 февруари 2020
Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При посещението на кипърския президент Никос Анастасиадис у нас за първи път бе ясно посочена възможността за приобщаване на България към енергийната ос Израел-Кипър-Гърция, заяви Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"На 25 и 26 февруари по покана на Румен Радев у нас на посещение дойде кипърският президент Никос Анастасиадис. Продължават разговорите и перспективите, обсъждани в предишните посещения на ръководителите на двете страни. Най-важното, което бе поставено като акцент, е засилването както на икономическото сътрудничество между двете страни, така и на общоевропейските цели и възможности".

"Бяха посочени нишите за развитие в традиционните сектори като търговия, туризъм, строителство и недвижими имоти, както и на тези в областта на новите финансови технологии, иновации и научни изследвания. Инвестиционното сътрудничество също бе подчертано в разговорите", посочи Бобанац.

"И българският, и кипърският бизнес не проявяват интерес за реализация на съвместно предприятие за излаз на трети пазари и за използване потенциала на Кипър. Бе поставен и въпрос за създаването на съвместен туристически продукт между двете страни за представяне също на трети пазари".

Енергийните доставки

"За Кипър бе важно да получи подкрепа на България като член на ЕС за мащабни енергийни проекти в Източното Средиземноморие, специални газопровода EastMed. ЕС и САЩ разглеждат Източното Средиземноморие и Кипър като възможност за енергийна диверсификация", уточни гостът.

Газовите сондажи на Турция в Кипър

Бобанац отбеляза, че нарушенията на Турция в изключителната икономическа зона в Кипър бяха представени от президента на Кипър у нас. "Предстои ЕС да обяви първите санкции срещу Турция", допълни тя.

"Според публикации в кипърски медии България изпитва известни резерви към тези санкции предвид добрите си отношения с Турция. Турция обяви, че тази година трябва да проведе пет сондажа. Според програмата на Кипър за година и половина трябва да бъдат извършени до 9 сондажа".