В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Икономиката на Кипър ще спечели от участието на международни компании в сондажите

Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, В развитие, 19.09.2019

19:25 | 19 септември 2019
Обновен: 19:30 | 19 септември 2019
Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg
Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

Подписаните договори за газови проучвания в Кипър са за 5 блока. В 4 от тях френската енергийна компания Total влиза като партньор. Това се оценява с голямо значение, тъй като Total обединява усилия с конкурента Eni и двете компании ще работят заедно в блокове на изключителната икономическа зона на Кипър. Това заяви Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Това засилва тяхната проучвателна дейност и цялата енергийна програма на Кипър, коментира тя.

"След подписаните договори двете компании държат лиценза за 7 от 8 лицензирани парцела. Към момента Кипър предлага общо 13 парцела в изключителната си икономическа зона, но 8 от тях са лицензирани".

"Значението на това разширяване е много голямо от политическа гледна точка, тъй като зад тези две компании стоят Франция и Италия", заяви Бобанац.

Кипър има подписано споразумение за военно сътрудничество с Франция. Никозия разчита на Франция в геостратегическата си защита, отбеляза тя.

"Двете компании трябва да извършат през следващите 2 години до 6 сондажа в блоковете", допълни Бобанац. 

"Сондажите са много важни за икономиката на Кипър. От сондажите на Total, Eni и Exxon Mobil зависи развитието на два големи инфраструктурни проекта – терминал за втечнен газ и газопроводът, който ще свързва Израел, Гърция, Кипър и други европейски страни".

Вижте целия разговор във видеото.