В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ЕС прие решение за мерки срещу Турция заради газовите сондажи в Кипър

Бранислава Бобанац, кореспондент в Кипър, В развитие, 21.06.2019

19:28 | 21 юни 2019
Бранислава Бобанац, кореспондент в Кипър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бранислава Бобанац, кореспондент в Кипър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Напрежението в Кипър заради незаконните газови сондажи, започнати от Турция, през тази седмица достигна своята кулминация, от една страна, с действията на Турция, и от друга страна - с европейската реакция. Постигна се пробив в отношението и позицията на Европейския съюз (ЕС) спрямо Кипър. Това заяви Бранислава Бобанац, кореспондент в Кипър, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Важното беше, че в тази среща на Европейския съвет снощи се взе решение за подкрепа спрямо Кипър с ясен мандат на ЕК да разработи конкретни мерки за реакция срещу незаконните действия на Турция, отбеляза Бранислава Бобанац.

"Става въпрос за приемането на заключенията, където се осъждат незаконните действия в изключителната икономическа зона на Кипър и се призовава спиране на сондажите. Второто е обвързване с последващите отношения на Турция с ЕС. Европейските лидери в декларация приемат, че проявите на Турция имат непосредствен отрицателен ефект върху цялостните отношения между ЕС и Турция".

"Решението за целенасочени мерки срещу Турция е правната рамка за проправяне пътя на тези мерки. Те са срещу хора, компании и самата държава. Анкара пък започна своите агресивни послания. Твърдата увереност на Турция е, че тя ще продължи сондажната си дейност. Тя изпрати втори сондажен кораб".