В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Една и съща причина стои зад поскъпването и поевтиняването на азиатските валути

Д-р Магдалена Иванова - главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 02.04.2020

15:05 | 2 април 2020
Д-р Магдалена Иванова - главен редактор на bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова - главен редактор на bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да се стабилизират цените на петрола, трябва да отмине кризата с коронавируса. Освен това петролните пазари се сблъскват със свръхпредлагане в обем от 15 млн. барела на ден през второто тримесечие. Чака се още по-голям спад в търсенето, заяви д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Два са факторите за поскъпване на петрола в днешната сесия - информацията, че Китай планира да попълни държавните си резерви с петрол, който в момента е евтин, а другата причина е разговорът между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин за комуникация със Саудитска Арабия с цел прекратяване на ценовата война и конфликта за пазарен дял, обясни д-р Иванова. 

Тя отбеляза още, че първото тримесечие за пазарите като цяло е било изключително драматично.

"Dow Jones отчете спад от 23%, S&P 500 загуби 20%. Късно снощи щатските борси записаха сериозни понижения от над 4%. Надделяват страховете за бъдещето на икономиката".

"Пазарите сякаш не можаха да преглътнат изречението на Доналд Тръмп, че следващите седмици ще бъдат много тежки за американската икономика. В Европа също имаше понижения на основните борсови индекси, докато днес наблюдаваме скромни ръстове. Акциите на компаниите от енергийния сектор са се сред най-добре представящите", подчерта Иванова.

Магдалена Иванова обясни, че една и съща причина стои зад поскъпването на валутите на развиващите се азиатски пазари спрямо щатския долар през 2019 г. и поевтиняването им тази година и това е зависимостта им от чуждестранните капитали.

Индунезийската рупия е загубила около 15% от стойноста си от края на декември, а тайландският бат - над 8%, изтривайки целия си ръст за 2019 г. 

Целия разговор чуйте във видеото.