В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Класацията Най-добрите болници повишава конкурентоспособността в бранша

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС (Български лекарски съюз), В развитие, 17.02.2020

16:21 | 17 февруари 2020
Д-р Иван Маджаров, председател БЛС /Български лекарски съюз/. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Иван Маджаров, председател БЛС /Български лекарски съюз/. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За втора година се провежда класацията "Най-добрите болници" на Investor media group и на Българската болнична асоциация. Тя ще отличи лечебните заведения в страната. Тази година проектът се разширява до 9 медицински направления. Така потребителите ще имат информация за качеството на услугите, които могат да получат в различните лечебни заведения в специализациите: ортопедия, уши-нос-гърло, онкология, педиатрия, хирургия, кардиология, гинекология, неврология и гастроентерология.

Класация като "Най-добрите болници" подпомага конкурентоспособността между болничните заведения и дава възможност на лекари, пациенти и потребители на здравни услуги да получат информация къде качеството е най-добро, коментира в рамките на дебата за най-добрите болници д-р Иван Маджаров, председател БЛС (Български лекарски съюз), пред репортера Хюлия Айваз в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Предизвикателство в съвременното здравеопазване е твърде често променящата се нормативна уредба в областта. Смятам за положителна стъпка това, че за първи път се подписа тригодишен национален рамков договор за една по-дългосрочна прогноза пред мениджърите на лечебни заведения. Бюджетите са по-гъвкави".

"Разходите и обратната връзка от пациентите са едни от основните аспекти. Механизмите за контрол са неефективни, затова донякъде се компроментира начинът, по който се заплаща дейността на лечебните заведения", уточни Маджаров.

"Ежегодно трябва да има актуализация на цените на клиничните пътеки", посочи д-р Маджаров.

Според госта идеалната болница трябва да включва: добра хигиена и специалисти, както и високо ниво на информираност.