Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Класацията за най-добрите болници връща доверието между лекар и пациент

Свилена Димитрова, Българска болнична асоциация; Аркади Шарков, здравен експерт; Бизнес старт, 12.02.2020

10:11 | 12 февруари 2020
Обновен: 10:11 | 12 февруари 2020
Свилена Димитрова, Българска болнична асоциация; Аркадий Шарков, здравен експер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Свилена Димитрова, Българска болнична асоциация; Аркадий Шарков, здравен експер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Класацията "Най-добрите болници" дава отговор на една отдавнашна нужда в обществото да можем да отсеем болниците, където наистина се лекуват хората и се прави добро здравеопазване. В някаква степен това идва, за да запълни празнотата, която съществува в държавната регулация. Надяваме се тази класация да върне добрите отношения между лекар и пациент, които в България бяха подложени на изпитания от всякакъв характер. Това мнение изрази Свилена Димитрова, Българска болнична асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Критериите са свързани с качеството през стълбовете нововъведение в технологии и практики и персонал. Становища по тези стълбове ще дадат както пациентите, така и личните лекари и мениджърите", обясни Димитрова.

Много дълго проблемите в здравеопазването се политизираха. Регионализирането на здравеопазването също е много важно, за да се избистри картината от какво имат нужда общинските, държавните и частните болници в различните населени места. Това, от своя страна, каза здравният експерт Аркади Шарков.

"Симетрията на информацията е от съществено значение, а именно пациентът да провери предварително колко ще струва неговото лечение", посочи Шарков.

Свилена Димитрова уточни, че миналата година държавата направи усилия в посока прозрачност на доплащанията във финансовата сфера. "По-важното е не дали имаме информация, а обществото да възприема тази нужда и да бъдем готови за бъдеща реформа", уточни тя.