В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Щатската борса не е регистрирала спад от над 1% в последните 2 месеца

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 15.01.2020

20:49 | 15 януари 2020
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 66 дни насам няма спад на Wall Street, който да надвишава 1%. Това каза форекс анализаторът Мартин Митренцев в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Митренцев отбеляза, че в момента и трите основни индекса в САЩ отчитат ръстове между 0.4 и 0.6%, насърчени от подписването на търговското споразумение между Вашингтон и Пекин.

“За търговската сделка липсват конкретни детайли. Знае се, че в следващите 2 години Китай се ангажира да закупи продукти от САЩ на стойност 200 млрд. долара, като в замяна на това няма да бъдат въведени предвидените нови мита върху китайския внос“.

Гостът коментира и динамиката в цената на руската рубла спрямо американския долар след оставката на правителството в Русия. Той отбеляза, че движенията при валутата са минимални и политическата обстановка изглежда няма толкова голямо влияние върху тях.

Митренцев се спря и на връщането на цените на петрола до стойностите им преди ракетните удари на Иран срещу американски военни бази в Ирак.

„Цената на петрола достигна 6-месечно дъно по-рано днес, като малко по-късно спадовете бяха ограничени“, отбеляза анализаторът.

„В момента пазарът на петрол е по-добре снабден, има големи количества и доставчици, които са по-независими от сътресенията в Близкия изток“.

„Единственото нещо, което може да повлияе сериозно на цените на петрола – лекият суров петрол например да достигне цена от около 70 долара за барел, е подписването на пълна търговска сделка“, смята Митренцев.