В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Нямаляващите опасения за Близкия изток вдъхват оптимизъм на пазарите

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 09.01.2020

13:08 | 9 януари 2020
Обновен: 13:08 | 9 януари 2020
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента на пазарите има резки промени на движенията за много кратки периоди. Атаката на Иран срещу американски военни бази в Ирак доведе до поскъпване на златото и петрола в сряда и спад на капиталовите пазари. Много бързо обаче, особено след изказването на американския президент Доналд Тръмп, движенията се обърнаха и инвеститорите се пренасочиха от нискорискови отново към по-рискови активи. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Рискове има и това е ясно за всички инвеститори. Към момента обаче изглежда, че най-лошият сценарий – директен сблъсък, избухване на война, ще се размине“.

По думите на Иванова анализаторите все още преценяват различни възможности относно развитието на конфликта оттук нататък, но блокирането на пътищата на петрола изглежда все по-малко вероятно, тъй като приходите от него са ключови за страните в региона на Близкия изток.

„Ирак е вторият по големина производител в рамките на Организацията на страните износителки на петрол. При по-сериозен риск и индикации за избухване на война там това много рязко ще повлияе на цените на петрола“.

Гостът отбеляза, че за волатилната търговия на петролните пазари от последните дни влияние оказват и последните данни за запасите в САЩ, които показаха ръстове.

„Към момента определено няма опасения относно предлагането на петрол“.

Иванова коментира и движенията на борсите в Европа, които също регистрираха ръстове, както и последните данни от Германия. Тя посочи, че данните остават противоречиви, като по всичко личи, че германската икономика продължава сериозно да страда от влошената външна икономическа среда, рисковете от търговската война и Brexit.

“Все още нямаме категорични сигнали дали е приключило най-лошото за производствения сектор в Германия“, отбеляза редакторът.

Вижте целия разговор във видео материала.