В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Проф. Георги Генов: Битката между САЩ и Китай се измества към 5G технологията

Проф. Георги Генов, преподавател в катедра „Международни отношения” в УНСС, В развитие, 17.12.2019

19:32 | 17 декември 2019

Значението на първата фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай има предвид две важни обстоятелства – предстоящата процедура по импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп и промяната на приоритетите на търговската политика на Вашингтон спрямо Пекин. До февруари вероятно ще чуем и за втора фаза от споразумението. Това каза проф. Георги Генов, преподавател в катедра „Международни отношения” в УНСС, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„В момента Тръмп се готви за решаваща битка в Сената във връзка с процеса по импийчмънт, на която идеята му е да разгроми Демократическата партия и нейните кандидати за междинните избори“, посочи Генов.

Той добави, че американските приоритети по отношение на Китай вече се изместват към технологиите, а голямата битка между двете най-големи икономики в света оттук нататък ще е за внедряването на 5G.

“Дали Huawei ще навлезе в Европа вече е далеч по-важно за САЩ от това дали отрицателното салдо с Китай ще бъде съкратено с 10-15 млрд. долара“.

„Стоковата структура на вноса в САЩ от Китай е твърде богата и поради тази причина в редица случай азиатската страна е единственият възможен производител и вносител на дадени продукти“, коментира още Генов. Той отбеляза, че остава въпросът в каква степен и кой може да е заместител на масовото китайско производство на конкурентни цени, а за момента Европейският съюз (ЕС) не е направил подобно предложение.

„За редица страни в ЕС участието в тази търговска война срещу Китай значи отказ от китайските инвестиции, на които няма алтернатива“, изтъкна гостът. Той добави, че трябва да се има предвид, че страните имат различия в интересите, които биха се отразили на евентуално решение на Европейската комисия за намеса.

Генов коментира и икономическите предизвикателства пред Европа. „Постигането на търговско споразумение между ЕС и Великобритания ще е от полза за двете страни“, изтъкна той. По негови думи за момента за Кралството изглежда политически изгодно да напусне блока и да поднови отношенията си със САЩ, което обаче не е толкова сигурно от икономическа гледна точка.