САЩ и Китай са се споразумели по първия етап от търговската сделка

Това обяви президентът Доналд Тръмп в профила си в Twitter

21:04 | 13 декември 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA USA/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA USA/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са постигнали т. нар. търговско споразумение от първа фаза с Китай, при което Вашингтон ще отмени мита върху китайски вносни стоки, които трябваше да влязат в сила в неделя. В същото време Пекин ще увеличи покупките на американски земеделски стоки, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

„Договорихме се по много голямо споразумение от първа фаза с Китай. Те се съгласиха с много структурни промени и големи покупки на земеделски продукти, енергия и промишлени стоки плюс много повече“, съобщи Тръмп в Twitter.

САЩ са се съгласили да отменят митата върху китайски стоки на стойност 160 млрд. долара, които трябваше да влязат в сила на 15 декември и да намалят съществуващи мита на 7,5%, каза Тръмп.

Междувременно китайски официални представители съобщиха на пресконференция в Пекин, че САЩ са се съгласили да отменят мита върху китайски стоки.

Двете страни са постигнали голям напредък по първата фаза от търговските им преговори и са се договорили по текста на първата фаза на сделката, заявиха представителите. Китай ще внася повече американска пшеница и царевица след споразумението, заяви китайският заместник-министър на земеделието.

Сделката ще предостави по-голяма защита на чуждестранните компании в Китай и на китайски компании в САЩ, отбелязаха китайските представители.

Тя обхваща интелектуалната собственост, трансфера на технологии, земеделието, финансовите услуги, валутата и външната търговия, съобщи Търговското представителство на САЩ в комюнике.

Вижте повече в Investor.bg.