В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Банов: Американските ДЦК - с уязвима точка през април

В развитие, 17.03.2016

15:43 | 17 март 2016
Обновен: 15:43 | 17 март 2016
Автор: Кирил Петков
Васил Банов, председател на Асоциацията на трейдърите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Банов, председател на Асоциацията на трейдърите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Златото ще започне низходящо движение по-рано от прогнозата на Goldman Sacks, които очакват спад през април. Това каза Васил Банов, председател на Асоциацията на трейдърите в България в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на Банов, Фед не е повишил лихвения процент "абсолютно закономерно". "Намекнаха за две покачвания до края на годината, въпреки че ситуацията не дава никакъв повод това да стане. Последния сезон на отчетите, който тече и в момента, не даде ясно основание да се счита, че компаниите са в добро състояние. Няма нищо негативно, но едно следващо покачване може да ги нарани. Може би, като се имат предвид и предстоящите избори за президент, ще видим само едно покачване и то ще е в края на годината".

"Говори се за нова криза в американската икономика. Аз не съм на това мнение. Според мен нещата бавно се подобряват. За съжаление по-бавно от очакваното. В момента има забавяне и дори се очаква БВП да се забави още повече, но ако се погледнат цените на акциите, няма нищо, което да говори за мечи пазар. Всички индикатори за вътрешна сила на пазара са налице. Очаква се този възход да продължи, поне до края на април, когато може да се стигне до уязвима точка за пазара. Тогава има прогнози, че кривата на доходността ще направи едно обръщане, което се прогнозира за края на април. Отново цикличен анализ показва, че точно по това време можем да станем свидетели на един спад. Ще видим движение надолу, но като се има предвид, че тази година предстоят избори, едва ли ще видим нещо драстично. По-скоро пазарът ще бъде спрян и най-доброто време за купуване ще бъде през месец октомври".

В САЩ движението на индексите изглежда наистина, като възходящ тренд, а при другите – като корекция на спада, каза още Банов.

На въпроса до колко политиката на отрицателни лихви балонизира пазара в по дългосрочен план, експертът каза: "За момента пазарът не изглежда, като балон и не реагира по този начин". 

Вижте целия коментар: