В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Предимствата и недостатъците на Бюджет 2020

Ивелин Желязков, директор "Тристранно сътрудничество" в АИКБ, и д-р Любослав Костов - икономист и главен асистент в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, В развитие, 31.10.2019

19:57 | 31 октомври 2019

Бюджетът на България за 2020 г. е реалистичен и като такъв той е съобразен с възможностите на държавата. Това мнение изрази Ивелин Желязков, директор "Тристранно сътрудничество" в АИКБ, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Сред предимствата на бюджета, които гостът посочи, са запазването на познатия данъчен модел, нарастването на правителствените разходи в ключови сектори, ръстът на инвестициите в работна сила, както и запазването на размера на максималния осигурителен доход.

Според д-р Любослав Костов - икономист и главен асистент в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, бюджетът на България за 2020 г. има много достойнства, но и не по-малко недостатъци.

„Предвиденият икономически растеж е 3,3%, но интересното е, че се очаква да бъде вследствие от нарастващото вътрешно потребление. То обаче нараства тогава, когато доходите на населението се увеличават. В този смисъл са предвидени 984 млн. лв. като допълнителни разходи, които да отидат в персонал. Трябва да видим как тези пари ще бъдат разпределени“, коментира Костов.

„Основният извод е, че последователната политика на правителството вече втора поредна година да увеличава доходите оказва своя ефект и върху реалната икономика... колкото повече стимулираме вътрешното потребление, толкова повече удължаваме възходящата фаза на икономическия цикъл“.

Желязков изтъкна балансирания бюджет като предимство, като отбеляза, че правителството има възможности за маневриране при евентуален низходящ тренд на растежа.

Според Костов обаче това е проблем, тъй като у нас има необходимост да се догонват средноевропейските нива на развитие. „Когато намалява преразпределителната сила на разходите на държавата като процент от БВП, това не е добре“, посочи експертът.

„Балансираният бюджет нямаше да бъде проблем, ако държавата стимулираше чрез елементите на правителствените разходи реалната икономика".

Гостите коментираха и заложеното увеличение на минималната работна заплата с 50 лв. в бюджета за 2020 г. и с още 40 лв. отгоре през 2021 г. Те се обединиха около мнението, че административното повишаване не е удачна практика и е необходим механизъм в това отношение.

Вижте целия разговор във видеото.