В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България може да запълни нишата за ориенталски тютюн в Китай

Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, В развитие, 23.09.2019

19:45 | 23 септември 2019
Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Надяваме се български оператор да бъде лицензиран, за да може да изнася тютюн за китайския пазар. Интересът на Китай в този аспект е още една възможност за реализация на тютюн на китайския пазар. Тази ниша и липса на ориенталски тютюн в Китай ще бъде запълнена евентуално, ако имаме одобрен български оператор. Процедурата е тромава. Трябва да постигнем екстра качество на тютюневата суровина. Това мнение изрази Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Това е едно продължение от 2015 г., когато български търговци проявиха интерес да изнасят тютюн за Китай, но поради тромави процедури за фитосанитарен контрол трябваше да се изчакат няколко години. През 2018 г. премиерите на Китай и България сложиха на трето място в двустранните си приоритети износа на български тютюн за Китай".

Към настоящия момент, на експертно ниво, инспектори от генерална митническа агенция на Китай заедно с експерти от Агенция по безопасността на храните у нас са на посещение в България на предприятия, които изкупуват основно и изцяло български тютюн и го преработват на територията на нашата страна, съобщи Филев.

След проследяването на пътя на тютюна от полето до експорта и експертното констатиране на ситуацията сред инспекторите се надяваме до 1 година поява на търговско дружество на сайта на тази тази мегакитайска структура, спомена още гостът.

"Националната асоциация на тютюнопроизводителите сме част от световната организация International Tobacco Growers Association заедно с Китай. От там имаме информация, че ежегодно в Китай се произвеждат над 1 млн. хиляди тона тютюн, на 2-ро място е Индия с 800 000, на трето - Бразилия с 400 000 тона. В България ежегодно се произвеждат около 10 000 тона тютюн".

Цветан Филев твърди още, че за съжаление европейският тютюн няма никаква защитни механизми.