В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Медиацията е алтернатива на съдебната система

Дима Александрова, адвокат и медиатор, В Развитие, 08.08.2019 г.

20:09 | 8 август 2019
Обновен: 20:09 | 8 август 2019
адв. Дима Александрова
адв. Дима Александрова

Сингапурската конвенция за медиация улеснява изпълнението на споразумения, сключени с процедура по медиация по международни търговски спорове и ако двама търговци имат спор, който е бил разрешен чрез медиация, и впоследствие единия не го спази, то другият (изправната страна) има право да получи изпълнение без да прибягва до съд. Това заяви Дима Александрова, адвокат и медиатор, в предаването В Развитие с водещ Вероника Денизова.

"Първоначално се очакваше да подпишат около 20 държави, накрая подписаха 46 страни", каза адв. Александрова.

Освен медиация като форми за решаване на международни търговски спорове съществуват и арбитраж и държавни съдилища, като най-предпочитана форма досега беше арбитражът заради изпълняемоста на решенията. Сега след ратификацията на Конвенцията се очаква и медиацията да повиши ролята си в търговските спорове, отбеляза Дима Александрова.

Главно предимство в медиацията е, че страните сами решават спора си, а нямат наложено решение, както е в съд или арбитраж.

Медиацията съществува и по различен вид спорове, но по отношение на конвецията от нея могат да се възползват само търговци. Конвенцията не решава междудържавни спорове, а частно-правни отношения.
Държавите, които са подписали Сингапурската конвеция ще повишат рейтинга си пред инвеститорите.

В Брюксел има спор дали трябва ЕС да подпише конвенцията като цяло или трябва всяка държава поотделно да го направи. В България медиацията по търговски спорове не е особено развита, а медиацията е алтернатива на съдебната система, с която ние имаме проблеми, каза Александрова.

Повече вижте във видеото