Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Какви са ползите от медиацията в бизнеса?

Катина Клявкова, основател и партньор в Център за медиация „Аха!, „Бизнес среща“, 05.06.2019 г.

21:30 | 5 юни 2019
Катина Клявкова, основател и партньор в Център за медиация „Аха!
Катина Клявкова, основател и партньор в Център за медиация „Аха!

Медиацията е сфера, която е регулирана в България преди повече от 10 години, но едва наскоро започва да придобива популярност в родния бизнес, за да решава проблемите му. Катя Клявкова е експерт в областта и в ролята на си на основател и партньор в Центъра за медиация „Аха!я“ и Академията за медиация гостува в предаването „Бизнес среща“, за да разкаже за ползите от работата си пред водещата Таня Кръстева.

„Всички, които тръгват към медиация, са наясно, че тя е като една къщища, съставена от четирите стълба, които я държат - доброволност, равнопоставеност, конфиденциалност и неутралност“.

Медиацията е активно проявена човещина в заплетена ситуация, обяснява Клявкова. Тя не цели да притисне или промени нечие мнение в заформилия се спор, а се стреми да създаде безопасна среда за двете страни, в която да се намери общо решение на проблема.

„Все по-често ни търсят от големи компании и корпорации, които са осъзнали нуждата и полезността от медиацията. Хора с малки екипи също търсят помощ“.

Медиацията се ползва с доста висока успеваемост, ако съдим по статистиката на Световния форум по медиация – 75%, докато Катина Клявков е по-скоро в горната граница при своята практика – 92%. С нейна помощ често се решават конфликти за стотици милиони, а нерядко се потушават малки пожари при смесване на лични и служебни взаимоотношения.

Целия разговор по темата може да проследите във видеото.