Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Що е то търговска медиация

адв. Христо Хинков, Бизнес старт, 03.01.2017

08:32 | 3 януари 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Търговската медиация е способ за разрешаване на възникнали конфликти между две страни, където участва и трето независимо лице, медиатор, което помага и ги напътства, за да постигнат взаимноприемливо решение на създалата се ситуация - един от извънсъдебните способи за разрешаване на спорове между страни. Това каза адв. Христо Хинков в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев.

„Предимствата на медиацията са няколко - конфиденциалността, която се постига при този способ за разрешаване на спорове, бързината на процедурата и това, че медиацията е по-евтина от конвенционалните способи като арбитраж и съдебни процедури“.

По думите му това е способ, който все повече придобива популярност.

„Много често дори съдът напътства страните да търсят такъв способ, който е по-бърз, по-евтин за тях и т.н“.

Като основна разлика Хинков посочи, че не медиаторът постановява решението, както съдията или арбитъра, а той има функция да напътства страните, да извлече от тях необходимата информация за това какво стои зад действията им, за да могат страните сами да стигнат до разрешаването на спора.

Кои компании използват тази услуга?

"Дружества с бизнес, в който основните играчи на пазара са няколко и всеки спор би станал публичен и би повлиял на репутацията и доброто им име, както и на партньорските отношения с чуждестранни фирми. В тесен сегмент, те предпочитат да разрешат проблемите "интимно".

Хинков каза още, че вписаните медиатори в България са почти 2000, но активно практикуващите са много по-малко.

„Медиаторът не е нужно да е юрист, а да има висше образование, да е преминал съответното обучение, да е вписан в регистъра и т.н“.

Той допълни, че медиацията може да се използва и от физически лица.

„На практика няма спор, който да не може да се разреши с медиация, стига страните да имат желание“.