В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Медиацията - ефективен начин за уреждане на спорове

Дима Александрова, Абрахам Браун и Салман Шахийн, В развитие, 14.03.2018

13:09 | 14 март 2018
Обновен: 14:29 | 14 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Медиацията има много предимства. Тя е много по-кратка от един съдебен процес. Това каза адвокатът и медиатор Дима Александрова в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„В една процедура по медиация може да се постигнат и обхванат много повече въпроси, отколкото в един съдебен спор. Съдебният спор е правен спор, т.е опитваме се да приведем някакви отношения към правни норми“.

Тя добави, че много често контрагентите имат проблеми от съвсем друго естество и невинаги са закрепени в конкретни правни норми.

„Има спорове, които със правен процес се решават по-трудно. А в медиацията могат да се обхванат чисто лични отношения“.

По думите ѝ конфиденциалността е също едно от основните предимствата, тъй като спорът не достига до широката общественост.

„Медиаторът е много полезен, когато страните не желаят дори да се видят“.

Абрахам Браун, студент в Кралския колеж в Лондон, посочи, че медиацията в момента не е достатъчно развита, но тя може наистина да помогне, когато страните искат да запазят бъдещи отношения помежду си.

Според него успешният медиатор трябва да има две основни умения:

„Той трябва да се отдръпне и да се опита да остави страните сами да достигнат до решение. Освен това той трябва активно да слуша през цялото време, защото винаги ще се казват много неща между двете страни. Медиаторът трябва да разбира важните неща от това, което се казва и интересите на двете страни, за да структурира разрешаването на проблема“.

Салман Шахийн, също студент в Кралския колеж в Лондон, посочи, че медиаторът трябва да е достатъчно компетентен, за да се справя със ситуацията, с две страни, с различни мнения.

„В същото време трябва да имате топло отношение, за да могат двете страни да се свържат с вас и да ви се доверят“.