В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Очаква се добивът на пшеница у нас да достигне 5,6 млн. тона през 2019 г.

Васил Симов, гл. изп. директор на Софийската стокова борса, В развитие, 04.07.2019

13:27 | 4 юли 2019
Васил Симов, гл. изп. директор на Софийската стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Симов, гл. изп. директор на Софийската стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваме добивът на пшеница в България да достигне 5,6-5,7 млн. тона през 2019 г., като стойностите са малко занижени от предходната година (около 6 млн. тона). Това каза Васил Симов, гл. изп. директор на Софийската стокова борса, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Прогнозите са за световна реколта на пшеницата от около 780 млн. тона, като това е увеличение от 7% на годишна база, посочи Симов.

"Намаляването на световните преходни запаси от пшеница е индикация, че цените ще се движат нагоре. На него се дължи парадоксът, че се очаква увеличена реколта през 2019 г., като в същото време цената също расте“.

Гостът добави, че между 3 и 5% от общата реколта се търгуват на стоковата борса, като тя обаче има съществено влияние при ценообразуването. 

Цените у нас най-вече се ръководят от тези в Черноморското крайбрежие, тъй като имаме огромни конкуренти в лицето на Русия и Украйна, които са най-големите производители на пшеница в света, отбеляза Симов.

Той поясни, че близо 2/3 от добитата пшеница у нас ще бъдат предназначени за износ, тъй като около 2 млн. тона са достатъчни, за да задоволят вътрешното потребление.

„България има много добър експортен потенциал, стига да се пребори с конкурентите в Черноморския регион“.