В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Савов: През 2017 ще заработи Агенция на общините за емитиране на облигации

В развитие, 25.02.2016

15:20 | 25 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

През 2017 ще заработи Агенция на общините, която да емитира дълг по формата на облигации за вътрешен дълг. Това каза Емил Савов, зам. изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България. В  много европейски държави има такива агенции. Най-добрите са в Скандинавските страни. Такива институции има и в Холандия, и в Англия, а във Франция заработи наскоро. По тези модели се опитваме да направим и българска агенция, заедно с основателя на шведската агенция".  

По думите на Савов, от шест месеца неправителствената организация работи с международен консултант от Швеция за създаване на агенция на общините, която да емитира дълг под формата на облигации за вътрешен дълг. 

"Общините ползват от доста време, от 2005 година, дългови инструменти. Най-масово прилагания дългов инструмент е банковия кредит. Той е по-достъпен, като продукт, за по-голямата част от общините. Малките и средни общини нямат административен капацитет и компетенция за използване на други инструменти".

Финансовите корекции, свързани с европейски проекти на общините се превръщат в ново явление, което добива застрашаващи размери. "Още повече, че държавата не е намерила форма на споделяне на финансовата отговорност, когато е ясно, че не е по вина на общините".

"Съветваме общините да имат буферен бюджет. Здравословен размер е 10% от целия бюджет на общината. Той служи не само за финансови корекции, но и ако настъпят природни бедствия и други непредвидени разходи".

По повод предложението за стартирането на заздравяващи програми за общини Савов каза, че "със заем, макар и безлихвен, един проблем не се решава а се отлага".

"6-7 общини чакат да се възползват от този регламент", но когато се приложи този подход "отиваме на един ръчен режим", което няма нищо общо със самоуправението на общините, каза още Савов.