В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Над 2 млрд. лв. годишно се внасят в държавната хазна от тютюнопроизводство

Цветан Филев, шеф на НАТ, В развитие, 30.01.2019

13:30 | 30 януари 2019
Обновен: 20:34 | 30 януари 2019
Цветан Филев, шеф на НАТ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Филев, шеф на НАТ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 2 млрд. лв. годишно се внасят в държавната хазна от тютюнопроизводство чрез налози върху тютюневите изделия. За да работи секторът на светло, той трябва да бъде и финансиран. Това коментира Цветан Филев, шеф на НАТ, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"В края на януари са изкупени количество на 100% при три сорта тютюн. Булгартабак вече от една година не изкупува тютюнева суровина от производителите. Около 70% от тютюневата суровина е предназначена за експорт. Изкупува се от мултинационални компании. Суровината се реализира навън".

Ориенталската сортова група, която е с характерни бутикови качества, е най-търсена на пазара, посочи гостът-

Апелът ми към българските тютюневите производители е да се стремят към производството на екстра качество тютюнева суровина, отбеляза Цветан Филев.

"Ние в последните няколко години отстъпихме предишни лидерски позиции. Лидер в производството на тютюн в Европа е Италия, следвана от Полша, Испания, Гърция и България на пета позиция. Турция и Македония не са страни членки на ЕС, имат различни политики и ако за рамките на ЕС важат рестрикции се упражняват спрямо сектора тютюн, за тези държави те не важат. Включвам тук и действията на Световната здравна организация".

Настоявам за свикване на редовно заседание на консултативен съвет по тютюна, това се случва ежегодно в рамките на месец март, спомена още Филев.

"Трябва да бъде отчетена изкупната кампания от реколта 2018 г. Второто е – държим в бъдещата селскостопанска политика на ЕС от 2021 до 2027 г. тютюнът да бъде равнопоставен на всички останали сектори по отношение на субсидиране. Тютюнът на европейско ниво е една от малкото земеделски култури, лишени от европейско субсидиране. Всяка година разпределяме средствата от преходна национална помощ за тютюн. Общият размер на пакета е 80 млн. лв. и те трябва да бъдат разпределени според сортовете тютюн", допълни шефът на Национална асоциация на тютюнопроизводители.