В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Месеци преди Brexit: Вътрешнополитически проблеми и една разединена Великобритания

Петър Чолаков, политолог, В развитие, 22.10.2018

19:09 | 22 октомври 2018
Петър Чолаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Чолаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все още няма постигнат особен успех по сделката между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) за Brexit, макар че британският министър-председател посочи, че по 95% от въпросите има споразумение. Все пак предстои гласуването на бюджета за 2019 г. на Великобритания, което ще се случи в началото на следващата седмица най-вероятно. Преди да бъде решен този вътрешнополитически проблем, постигането на решение по външнополитическите аспекти би било трудно. Това каза политологът Петър Чолаков в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Чолаков посочи, че вече има яснота за сумата, която ще струва на Великобритания разводът с ЕС и тя възлиза на 39 млрд. долара. Той добави, че преходният период може да я увеличи.

Гостът коментира и разнопосочните настроения сред самите членове на Консервативната партия. Като пример той даде привържениците на т.нар. "твърд" Brexit и тези, които настояват за нов референдум, на който обществото да реши какви ще са условията на споразумението между Кралството и ЕС. 

Общество обаче също е разделено, добави политологът. Той отбеляза и исканията на някои граждани за нов референдум по въпроса дали Великобритания да напусне ЕС. Според него такъв няма да има. 

„Brexit като процес е почти необратим. Едва ли би се стигнало до нов референдум, който да оспори този от 2016 г., въпреки сериозните манифестации в Лондон през миналата седмица. Все пак това не е позицията на цяла Великобритания“.

Според Чолаков една от причините настроенията срещу премиера Мей да се засилват е фактът, че тя се опитва да удовлетвори желанията на всички, което пък я прави толкова нестабилна.

„Към момента по-силна остава позицията на Брюксел. Една разединена Великобритания и една разделена Консервативна партия е много по-удобна позиция за ЕС“.

Вижте целия разговор във видео материала.