В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Част от промените в АПК ограничават конституционни права

Д-р Атанас Славов, юрист и преподавател в СУ. В развитие, 21.09.2018

14:49 | 21 септември 2018
Обновен: 15:00 | 21 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Част от промените в Административнопроцесуалния кодекс действително ограничават конституционни права, коментира д-р Атанас Славов, юрист и преподавател в СУ в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

 "Права, които вече сме имали, биват отнемани – например да обжалваме на две инстации административни актове, както и че таксите се повишават многократно 50-60-70 пъти, което ограничава достъпа до правосъдие. Така управлението си гарантира, че кръгът от бизнеси и свързани интереси, близки до тези на властта, много по-бързо ще стига до разпределянето на публичните средства. Публичният мотив за промените в АПК е свързан с повишаване ефективността на съдилищата, с намаляване на натовареността и т.н. Но самият законопроект обслужва конкретни икономически интереси. Нарушаваме и ограничаваме права, докато задоволяваме приятелските бизнеси около управлението. Този избор не трябва да прави едно демократично общество. Надявам се, че Конституционният съд, който е сезиран от президента и опозицията, да е на нивото на своята конституционна мисия. Ако това не се случи, трябва да очакваме негативен доклад на Европейската комисия през януари."

Гостът допълни, че тези промени създават един комплекс от проблеми. Промените ще се впишат с негативен ефект в общата нормативна рамка. Досега изработените процедури и практики трябва да бъдат изменени, напаснати към новата уредба. Дори там, където е имало добри практики, те ще бъдат заменени с новите, които тепърва ще трябва да се утвърждават. Ще има липса на достатъчно ориентация за гражданите и бизнеса, какво да направят, ако пропуснат един или друг срок. Има една позитивна част от Закона, свързана с въвеждането на електронно правосъдие. Не говорим за тези безспорни норми, а за тези, които ограничават процесуални права и поставят под въпрос принципа на правовата държава,

Очаквам, че в рамките годината ще имаме произнасяне от Конституционният съд. Този въпрос не може да бъде отлаган, защото ако имаме проблем с обжалване на процедурите, това може да блокира много започнати производства, обобщи д-р Атанас Славов.

Още по темата гледайте във видео материала.