В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българско-македонските отношения се нуждаят от спокойствие и осъзнатост

Николай Кръстев, журналист, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 23.08.2018

14:21 | 23 август 2018
Българско-македонските отношения се нуждаят от спокойствие и осъзнатост

В сложния в политическо отношение настоящ момент българско-македонските отношения се нуждаят от спокойствие и осъзнатост. "Нека да реагираме с повече спокойствие на случващото се в Македония, за да не провокираме излишно напрежение". Това заяви журналистът Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Година след подписването на договора за междусъседство между България и Македония, в сложния за двете страни момент, при факта, че Македония е суверенна страна, емоционалният за българите въпрос създава напрежение чрез маргинални фигури в обществено-политическия живот, макар да са част от управляващата коалиция. Това каза още Кръстев и уточни:

"Изказванията на Волен Сидеров и политическа партия „Атака“, когато става дума за Македония, трябва да се подлагат на съмнение.  Досега партията не е вземала отношение по тази тема, винаги се е фокусирала във вътрешно държавните проблеми".

Журналистът не вижда основания за надграждане на този договор, след известно време ние ще сме партньори с тях в НАТО, посочи той. България беше тази, която първа призна независимостта ѝ и помогна да избегне гръцкото ембарго.

Македония призна, че в България няма македонско малцинство, каза още гостът, а за нашата дипломация припомни, че се е представила добре с подготвянето на този договор. 

"Ние не знаем какво ще стане на референдума на 30 септември, ние не знаем как ще гласуват славомакедонците, знаем как ще гласуват албанците. Трябва да осъзнаваме внимателно случващото се. В момента в Македония имаме един десант от представители на ЕС и посоката пред нашата съседка е едно откъсване от нейното антично минало –  напред, където ѝ е мястото, при цивилизованите държави в евроатлантическия договор".

Последните 100 години са били изпуснати в българско-македонските отношения, когато, по думите на журналиста исторически създадената ВМРО се разделя с пари от Русия, тогава се създава политическата идея за Македония от страна на Москва и Белград. Всяка критика, дошла от България се използва и вкарва отношенията в един обяснителен режим, от който никой няма полза.

Целия разговор вижте във видеото.