В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Забравете за кариеса – устройство, разработено от българи, решава проблема в зародиш

Димитър Рангелов и Невена Димитрова, създатели на устройството Oral Life Sensor, В развитие, 27.07.2017

18:58 | 27 юли 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Устройството Oral Life Sensor може да се определи като една джаджа. То е в четири форми – като брекет, като коронка на зъб, като шина, която се слага между зъбите и устните, и такава, която се слага зад зъбите. Устройството подава сигнал към смартфона на потребителя кога да измие зъбите си. Ако той прави това, няма и да има кариеси

Това каза във „В развитие“ с водещ Вероника Денизва един от създателите на първото по рода си устройство, предотвратяващо възникването на кариес - Oral Life Sensor, Димитър Рангелов. Гост в студиото бе и другият създател на „джаджата“ - Невена Димитрова.

„Устройството ще може и да се поставя за няколко секунди, а след това да се маха. То ще помага за решаването на не само на проблеми като кариеси, а и на редица други такива. В устната кухина има много важни показатели, които, ако се следят, може да се прави профилактика на много заболявания“, допълни на свой ред Димитрова.

В момента към устройството проявява интерес американска компания, която желае да започне производството му в САЩ.

Цената ще е достъпна, в рамките на $80, като освен мобилно приложение ще има и специална уеб платформа, в която лекарят и зъболекарят на използващия устройството ще могат да следят показателите на пациента си и при нужда да му предпишат съответното лечение, посочи Рангелов.