В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

С предстоящите избори - 85% от венецуелците желаят промяна и не искат Мадуро

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, във "В развитие" 14.06.2024 г.

16:14 | 14 юни 2024
Обновен: 16:59 | 14 юни 2024
Автор: Георги Месробович

Около 85% от всички венецуелци твърдо искат промяна и сериозна реформа, което означава, че те не искат сегашния лидер Николас Мадуро. Проучванията преди изборите сочат, че опозицията води с 20 процентни пункта, така че ще му е много трудно да се задържи на власт, но има няколко варианта. Основен фактор е, че от 7,7 милиона, които знаем, че живеят извън страната, то около 4,5 милиона са с активни избирателни права. Но много от тях са в държави, в които не може да се гласува и тук вече зависи дали опозицията ще може да активизира повече от тези хора, това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Президентските избори във Венецуела наближават, като избраната дата е 28 юли, в момента проучванията дават 20 процентни пункта преднина за опозицията, каза Цицелков. Той припомни, че опозицията се обедини първоначално около кандидата Корина Мачадо, но със спорна процедура ѝ бе забранено да заема публичен пост. Така тя бе наследена от нов кандидат, който също бе отстранен от изборите, с решение на съда. Сега кандидатът на опозицията е бившият дипломат Едмундо Гонзалес.

Интересно е, че кандидатите освен сегашния лидер Николас Мадуро са девет, което най-вероятно се дължи на опити от управляващите да разсеят вота на опозицията. Гостът смята, че това са първите избори от години, на които опозицията има реални шансове да направи промяна.

„85% от всички венецуелци твърдо искат промяна и сериозна реформа, тоест те не искат Мадуро. Ще му е много трудно да се задържи, но има няколко варианта. Все още 19 милиона от хората във Венецуела живеят в крайна бедност, дори имат проблем с изхранването, а основен фактор е, че от 7,7 милиона, които знаем, че живеят извън страната, то около 4,5 милиона са с активни избирателни права. Но много от тях са в държави, в които не може да се гласува и тук вече зависи дали опозицията ще може да активизира повече от тези хора.“

Венецуела отхвърли възможността за европейски наблюдатели на изборите. Сега няма да има достоверна организация, ползваща се с доверие, която да наблюдава изборите и честното им провеждане. Това от една страна е и проблем за САЩ, тъй като въпроса с миграцията създава много напрежение в северноамериканската страна, а голяма част от колумбийците твърдят, че ще напуснат страната, ако Мадуро бъде преизбран.

Гостът обясни, че най-вероятно дори и при победа на опозицията, то едва ли ще има сериозни наказателни последици за сегашните управляващи, тъй като всякакъв вид трансформация на страната ще премине през сделка за амнистия.

В Аржентина политическата картина става все по-динамична, като горната камара на Конгреса прие план, предложен от президента Милей, а този ход предизвика протести в страната. Този пакет от закони съдържа най-различни предложения, но някои от тях включват предоставяне на власт на Милей да управлява еднолично голяма част от сектора на социалното осигуряване, сигурността и други ключови сфери. А за други неща ще има пълна власт в следващата една година, което ще му позволи да борави с държавни агенции и регулатори и да приватизира множество държавни предприятия. Милей използва икономическата ситуация в страната, като претекст за тези свои предложения.

Изборите в Аржентина се проведоха декември 2023 г. и ако съдим по изборните резултати, то Милей най-вероятно все още се ползва с подкрепа на голяма част от гражданите. Гостът обясни, че най-вероятно протестиращите са привърженици на левите партии и не са съгласни с крайните пазарни мерки на Милей, които отнемат много от правата на работниците. Гостът допълни, че ако този пакет не мине то Милей ще има проблем с Конгреса, тъй като няма мнозинства в нито една то двете камари.

„Милей води по-добра финансова политика от предшественика си. Като икономист е грамотен и мисля, че това се разпознава от обществото в Аржентина, но въпросът е как ще бъде представено от неговите опоненти, защото виждаме, че за сега добре се справят в това да мобилизират гражданска енергия, против неговите политики.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.