В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Сеул и Токио показаха на САЩ, че няма напълно да обърнат гръб на Китай

Владимир Шопов, политолог и анализатор, "В развитие", 30.06.2024 г.

16:15 | 30 май 2024
Обновен: 17:17 | 31 май 2024
Автор: Даниел Николов

Завръщането към диалога е основното послание от тристранната среща между Китай, Южна Корея и Япония тази седмица, като не може да се говори за някакво допълнително сближаване. Подписаха се спогодби за сътрудничество в областта на управлението на кризи и пандемии, спомена се стремеж за ограничаване на ядрените оръжия на Северна Корея, без някаква особена конкретика, но най-значимо бе решението за подновяване на преговорите за споразумение за свободна търговия, нещо на което Китай много държи. Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

"Китай има желание да участва и е активен във всички възможни форуми за свободна търговия. По принцип, се опитват да задълбочат предимството, което страната има в много от тези стопански двустранни и многостранни отношения, през различни споразумения. Китай има желание да се присъедини към Тихоокеанското партньорство, откъдето страната все още е изключена. Китай също е много активен участник в едно второ алтернативно регионално споразумение за свободна търговия. Желанието на Пекин и в доста голяма степен на Южна Корея, по-малко на Япония, е тристранното споразумение за свободна търговия да надгради облекченията, които трите държави имат по силата на общото си членство в регионалното икономическо партньорство."

Преговорите за свободна търговия между трите започнаха през 2012 г., така че не може да се очаква да приключат бързо или безпроблемно, добави Шопов.

Форматът на срещите между трите страни е създаден през 2009 г. и продължи почти всяка година до 2019 г., когато прекъснаха заради повишеното напрежение между Сеул, Токио и Пекин, а и най-вече заради пандемията от Covid-19. Тристранните събирания се явяват продължение на дискусиите между трите страни в рамките на АСЕАН и макар да се провеждат на най-високо ниво, има и много съпътстващи разговори на ниво отделни министри. Подновяването на разговорите тази година беше забавено от подновеното напрежение между Китай от една страна и Южна Корея и Япония от друга на фона на задълбочаващите се връзки на последните със САЩ и споровете между Пекин и Вашингтон, коментира Шопов.

Подновените разговори за свободна търговия може да се приемат и като сигнал на Южна Корея и Япония към САЩ.

"И Сеул, и Токио са длъжни да отчитат сериозните стопански и търговски отношения, които имат с Китай. Относителният дял на тежестта на Китав в двустранните икономически отношения постоянно намалява, намаляват и инвестициите на южнокорейските и японските компании в Китай, но в търговските отношения има една специфична регионална тяга... Южна Корея и Япония са длъжни да се съобразят с тази тяга и доста еднозначно показват и на американската страна, че американският пазар не може изцяло да компенсира евентуалнотно свиване на търговските отношения, което се случва по отношение на Китай. Още повече в самите САЩ набира скорост протекционистична вълна, която много трудно ще бъде преодоляна."

И Япония и Южна Корея не изклюват възможността да подължават да имат сравнително добри отношения с Китай, дори при допълнително влошаване на връзките между Пекин и Вашингтон и в самите САЩ след изборите, добави Шопов.

Каква е политическата ситуация в Тайван след изборите и защо министърът на отбраната на САЩ посещава Камбоджа може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.