В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Путин се опитва да победи Запада чрез съзнанието на собствените му поданици

доц. Георги Лозанов, медиен анализатор и преподавател във ФЖМК, "В развитие", 20.05.2024

17:55 | 20 май 2024
Обновен: 18:03 | 20 май 2024
Автор: Павел Велев

Хибридната война се води от режима в Кремъл и други авторитарни режими срещу либералната демокрация. Целта на тази война е хората да бъдат подложени на силен пропаганден натиск, заяви доц. Георги Лозанов, медиен анализатор и преподавател във ФЖМК, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Според експерта руският президент Владимир Путин иска да победи Запада през съзнанието на собствените му поданици и да ги разколебае в собствения им живот и ценности.

„За Русия Западът е виновен за всичко – разпад на ценности, непрестанни обвинения в някакви сексуални и други извращения. Като че ли това е едва ли не някаква безкрайна оргия“.

Лозанов подчерта, че журналистът трябва да разбира кое е ценно. Той говори от името на аудиторията и защитава нейните интереси. Трябва да е ясно кое е в интерес на хората. Журналистите са посредници и те трябва да вършат много важна работа, добави той.

Коментирайки българските медии, експертът изрази мнение, че Българската медийна среда продължава да бъде твърде рестриктивна по отношение на журналистите в предизборната кампания.

"Българските партии си плащат и разговорите с тях са пиарски, а не журналистически. Това не е в полза на информирания избор на избирателя".

Много важен журналистически стандарт по отношение на политиците е те да бъдат поставени в ситуация в медиен дискомфорт – да се задават неудобни и трудни въпроси. Ако не са в такава ситуация, то това е пиар.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук