В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кои ще бъдат основните вътрешнополитически сюжети в Турция през 2017

Мариян Карагьозов от Института по балканистика и проф. Боян Чуков, експерт по сигурността, В развитие, 03.01.2017

19:31 | 3 януари 2017
Автор: Investor.bg
Мариян Карагьозов от Института по балканистика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариян Карагьозов от Института по балканистика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През януари се очаква турският парламент да гласува предложените промени в конституцията, с което ще видим засилване на президентските правомощия. Това коментира Мариян Карагьозов от Института по балканистика в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му парламентарното разпределение на силите в момента няма да позволи събирането на необходимите 367 гласа, което означава, че гласуваните от парламента конституционни промени ще се наложи да бъдат подложени на референдум. Това най-вероятно ще се случи през април, отбеляза експертът. Прогнозите на турските социолози са доста колебливи и дават противоположни резултати за гласуването на референдума, обясни Карагьозов, като подчерта, че това ще бъде един от основните вътрешно-политически сюжети в Турция през 2017. 

Отношенията между Турция и Русия се влошиха след свалянето на руския самолет, след което последва обрат. От друга страна, Турция получи Иран като съюзник, усети се и затопляне на отношенията между Турция и Египет. "Враговете вътре в страната по отношение на Ердоган винаги са били константа. Проблемът е, че вътрешните му врагове се подкрепят от външни фактори, които не биха желали той да остане начело на Турция", коментира от своя страна политическите отношения на Турция с останалите големи сили експертът по сигурността проф. Боян Чуков.

Според него в турските силови структури липсват достатъчно специалисти и експерти, които да ги направят ефективни. "Това е и една от причините между руската федерация и Турция по линия на специалните служби да се забелязва засилване на взаимодействието", отбеляза той. 

Вижте повече във видеото: