В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Новите гейминг тенденции са за опростяване на визуалните ефекти и акцент върху сюжета

Милин Джалалиев, основател на ARC Academy, във "В развитие", 04.12.2023

17:20 | 4 декември 2023
Автор: Галина Маринова

Тенденцията за игрите в гейминг индустрията е да се опростяват откъм визуални ефекти и графика. Студиата залагат все повече на сюжета, а не толкова на технологиите, които изискват по-голям ресурс. Това каза Милин Джалалиев, основател на ARC Academy, в интервю на Росен Стойчев за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

"Видеоигрите са един сам по себе си комплексен софтуер, в който са съчетани видео, музика, програмиране, тоест има място за реализация на хора, които притежават всякакви таланти и искат да ги развият професионално. Но тъй като са един комплексен софтуер, технологиите влияят много и навлизането на AI дава възможност игрите да стават по-дълбоки и играчите да имат по-персонализирано преживяване. Това е нещо, което със сигурност очакваме в бъдеще".

Важно е правителството да припознае гейминг индустрията като област, която създава висока добавена стойност, която може да се подкрепи и да се развива в България. Около 2000 души работят в гейминг индустрията у нас, като в България има окоро 50 студиа, сподели събеседникът. 

Можем да изпаднем в крайности с всяко нещо, което носи удоволствие. Дори и със спорта и със здравословното хранене, човек може да изпадне в крайности. Така е и с видео игрите. В същото време е доказано, че видеоигрите развиват качества, които са важни за младите хора, добави Джалалиев. "Изключително важно е родителите да разберат света на видео игрите, да поговорят с децата, да знаят какви игри играят, какво им носят тези игри и какви качества според децата развиват. Това е свързано и с времето, което те прекарват пред устройствата. Проучване показва, че до три часа на ден тази активност развива полезни качества".

3D реалността ли е бъдещето? Могат ли родителите да насочват децата си да играят определен тип игри, които са по-полезни за изграждането на ценни качества у тях?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.