В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

При евентуална победа на Тръмп няма да му е до Аржентина

Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, във "В развитие", 21.11.2023

15:30 | 21 ноември 2023
Обновен: 19:17 | 21 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

При евентуална победа на Тръмп в Белия дом на новия държавен глава на САЩ "няма да му бъде до Аржентина" заради огромните проблеми на южната граница и масирания наплив на незаконни емигранти, които биват използвани за внос на фентанил - изключително смъртоносен наркотик, произвеждан в Китай, който отнема живота на 100 хил. американци всяка година. Това каза Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

В съобщението си, което отправи към новия лидер на Аржентина, Тръмп направи аналог със своята прословута реплика: "Нека направим Америка отново велика". Той каза: "Нека направите Аржентина отново велика". Доналд Тръмп визира бившето величие на Аржентина, която някога е била основен източник на месо - през 20-те и 30-те години на миналия век и много българи също са заминали да работят и живеят там. Тя е била много добре развита държава и вериятно Тръмп има предвид именно това, коментира събеседникът. 

При евентуална победа на Тръмп в Белия дом на новия държавен глава на САЩ "няма да му бъде до Аржентина", категоричен бе гостът. "Има такива огромни проблеми в САЩ". 

Във връзка със скорошното посещение на китайския президент в САЩ отново се заговори активно за проблема с произвеждания в Китай наркотик фентанил, който преминава през южната граница, благодарение на засиления емигрантски поток, обясни Дъскарев. "Много е хубаво, че тази среща се случи. Много е добре, когато лидерите на първата и втората световна икономика разговарят. Но от това не произлязоха кой знае какви резултати". 

"Основният проблем са милионите незаконни емигранти, които Байдън пусна през южната граница с Мексико. Според едни източници те са 5 млн., според други са 6 млн. души, а според трети - 8 милиона".

Този проблем се нарежда до друг, който е буквално с жизненоважно значение за американците, допълни събеседникът, а именно, че в Китай се произвежда наркотикът фентанил и "се вкарва главно през южната граница, която Байдън широко отвори, за да нахлуват милиони незаконни емигранти".

"Мексиканските картели вече се чувстват като у дома си, защото използват тази огромна незаконна емиграция, за да вкарват фентанил. Данните според едни данни са 75 млн. убити американци, а според други данни - 100 000 и то само за 2022 година, а за 2021 по данни на Министерството на здравето 106699 американци са загинали в следствие на употребата на фентанил, който е изключително смъртоносен". 

Какво още да очакваме от отношенията между САЩ и Латинска Америка? Как се пренарежда световната геополитическа карта на фона на изборните резултати в Аржентина? Какво да очакваме от изборите в САЩ? Какви са изгледите Тръмп отново да влезе в Белия дом и какво да очакваме ако това се случи? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.