В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Байдън призова за подкрепа, след като Конгресът спря финансирането за Украйна

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 02.10.2023 година

18:15 | 2 октомври 2023
Обновен: 07:42 | 3 октомври 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Часове след като Конгресът прие законопроекта за разходите на САЩ без допълнително финансиране за Украйна, за да избегне спиране на работата на правителството, президентът Джо Байдън призова председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти за подкрепа. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Борбата за разходите във Вашингтон се води по време на критичен етап на войната. Киев засили ракетните и безпилотните атаки срещу окупирания от Русия Крим, насочвайки се към бази и снабдителни линии. Предоставянето на нова помощ в този момент не е сигурно и става все по-трудно, особено когато на преден план излизат въпроси като сигурността на американските граници.

В събота Конгресът прие двупартийна мярка, която ще запази финансирането на правителството на САЩ до 17 ноември с 16 млрд. долара за бедствия. Липсата на 6 млрд. долара помощ за Украйна обаче е удар за Байдън и украинския президент Володимир Зеленски, който миналия месец посети Вашингтон, за да иска помощ за нови оръжейни системи.

Маккарти обаче иска да обвърже помощта за Украйна с предложенията на републиканците за сигурност по границата на САЩ. Той се позова на приетия от Камарата на представителите законопроект за границата и заяви, че Украйна "няма да получи някакъв голям пакет, ако границата не е защитена" и допълни, че Белият дом трябва да е наясно с това.

Нарушаването на финансирането можеше да спре много федерални функции и изплащането на заплати, а икономистите прогнозираха, че спирането на работата може да попречи на усилията на Федералния резерв да противодейства на инфлацията. Пазарите също бяха нащрек за всякакви действия от страна на рейтинговите компании само няколко месеца след като Fitch Ratings лиши САЩ от най-високия си рейтинг, позовавайки се на постоянни опасения относно управлението на страната.

Повече за стартирането на първата фаза на първата в света система за налагане на мита на въглеродните емисии в ЕС може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.