В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ескалацията между Перу и Мексико може да навреди на целия регион

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, "В развитие", 02.06.2023 г.

16:40 | 2 юни 2023
Обновен: 09:40 | 6 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

Напрежението между Перу и Мексико нараства след като Мексико продължава да отказва да предаде председателството на Тихоокеанския съюз на Перу, а перуанското правителство обяви мексиканския президент за персона нон грата. Мексиканските директни инвестиции към перуанската икономика се равняват на 19 млрд. долара. Мексико е големият, стабилен партньор, който е испаноговорящ, но не е Испания нито САЩ. По това направление Перу има какво да загуби от този конфликт. Ако бъдат наложени санкции на тези отношения това ще се отрази на целия регион. Това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 

Бившият президент на Перу - Педро Кастийо беше шампион за хората, защото говореше за местното население. Той беше предложен за импийчмънт като опита сам да разпусне кабинета си, а след това беше заменен от своя заместник, който след като взе властта спря левите политики и смаза всички протести с цената на убити и ранени. Тези събития дават основание на президента на Мексико да не желае да даде председателството на алианса. Двете държави имат много силни икономически връзки като имат дузина двустранни споразумения.

Тихоокеанският алианс включва Чили, Колумбия, Перу и Мексико - държавите с излаз на тихоокеанския бряг. Идеята за обединението между държавите е да имат обща търговска политика като те представляват около 35% от БВП на Латинска Америка. Перу изнася към Мексико около 845 млн. Долара, което е един процент от целия износ на страната като се наблюдава 53% ръст на износа. Основният износ е към Китай и САЩ като се изнасят суровини - плодове, мед, палмово масло, цинк. Проблемът за Мексико е че страната изнася много повече за Перу – 1,9 млрд. долара като увеличението за миналата година е 5%, което ги прави традиционен пазар на превозни средства, информационни технологии или трудни за пласирани продукти в сравнение със суровините.

Ел Салвадор традиционно не е стабилна държава. Разследвания доказаха връзки на бившия президент на страната с групировката Е13. С извънредното положение тези хора са задържани в мега затвори – един такъв е построен за 40 000 души. В момента има 68 000 арестувани без присъда, а данни сочат, че 153 са убити в тези затвори, като жертви на мъчения.

„Освен че без обвинения и присъда се вкарват хора в затвора, на предишния президент му се наложи да избяга в Никарагуа. Осъден е на 14 години затвор за недоказани връзки с организирана престъпност.“

Гватемала е страна, разкъсвана от 60-те години на миналия век от много преврати и марионетни правителства. Президента Алехандро Джаматей не може да бъде преизбран и затова вкарва негов близък човек за главен прокурор, който е известен с нарушаване на закона. 38 прокурори са напуснали държавата, а 8 са арестувани.

Повече за конфликта между Мексико и Перу можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитието" можете да намерите тук