В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ще помогне ли евтината работна ръка на Мексико да бъде новата "фабрика на света"?

д-р Елена Симеонова, доцент по емпиричен политически анализ, УНСС, във "В развитие", 30.05.2023 г.

20:00 | 30 май 2023
Обновен: 13:44 | 1 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

Въпросът дали Мексико може да замени производството от Китай е актуален, защото тенденциите в последното десетилетие сочат, че Китай се еманципира активно от ролята на „фабриката на света“. Преходът от акцент в сектора на производството към сектора на услугите е напълно естествен, а Китай започна да инвестира в Мексико. Тези инвестиции са елемент от стратегията на азиатската държава за инициативата „Пояс и път“. Латинска Америка e специален фокус на интерес в стратегията на Китай. Това коментира д-р Елена Симеонова, доцент по емпиричен политически анализ, УНСС, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

От години Мексико снабдява легално и нелегално САЩ с работна ръка, това поражда и напрежението между двете страни на политическо ниво. От една страна наблюдаваме преливане на евтина работна ръка, но от друга страна съществува тенденция за значителен икономически подем в Мексико – точно както Китай преминава към сектора на услугите, това става и в Мексико.

В сравнение с 90-те години, износът на петрол в страната е спаднал от 60% до 7%, което променя структурата на икономиката. Въпреки залежите на петрол, Мексико не базира икономиката си изцяло на износа. Държавата развива и останалите сектори на икономиката, което е нехарактерно за страни, които притежават богатство като петрол, допълни Симеонова. 

Мексико определено има дадености, за да се превърне в новата “фабрика на света“. Близостта до САЩ е основно икономическо предимство, но погледнато от друга страна, то е и геополитически проблем. Местоположението на страната, заедно с прилива на емигранти се оказва финансово перо за Мексико. Чуждестранните инвестиции са изразени в преводите, които идват от САЩ.

„В ретроспективен план всяка една администрация на САЩ периодично прави заявки за укрепване на границата с Мексико. За съжаление, каквито и стени да се изграждат, колкото и технологично напреднали да са, те не биха спрели емиграцията. „

САЩ и Мексико имат обща граница над 3000 км., която минава през различни терени, затова изграждането на стени не се оказва лесна задача навсякъде. Заигравката със стената по скоро има вътрешнополитически смисъл. Това което реално прави САЩ, с изграждането на тази стена и опита да спре нелегалните емигранти, е по-скоро да затвърждава едно статукво, което като граница е налично още 1848 г., когато САЩ завладява тези територии.

САЩ е единствената страна в света, която има най-висок индекс на емиграционна поглъщаемост. Схемата за преминаването на стената е идентична и повтаряща се, но следващото поколение емигранти се разпръскват навътре в страната. Демографският фактор е ключов за евтината работна ръка в Мексико. По данни от 2020 г. страната е с ръст от 1,9% при минимум от 2,1%, за стабилен баланс в прираста на населението, отбеляза Симеонова.

Повече за мигрантския въпрос между САЩ и Мексико вижте във видеото.
Всички гости на предаването "В развитие" можете да гледате тук.