В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Първата лява вълна в Южна Америка се справи с бедността, но ще се успее ли и втората

Стоил Цицелков, политически анализатор и наблюдател на изборите в Южна Америка, "В развитие", 31.03.2023 г.

17:00 | 31 март 2023
Обновен: 19:44 | 31 март 2023
Автор: Даниел Николов

Левите политики са заложени в развитието на Южна Америка, като лявото движение е било изкуствено подтискано през голяма част от миналия век под влиянието на САЩ. В момента тече ново възраждане и поява на нови леви политици начело на държавите в региона, всеки със свои собствени характеристики, но обединени от много силна антиамериканска реторика, почиваща на историята за американска намеса във вътрешните работи на страните. Новата прогресивна лява вълна активизира и проектите за регионално сътрудничество, каза Стоил Цицелков, политически анализатор и наблюдател на изборите в Южна Америка, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Първата лява вълна в Аржентина беше базирана на производството на соя и се провали заради това - китайската турбуленция през 2015-2016 г. не им позволи да поддържат същия стандарт на социални плащания и политики; същото се случва с петрола. Страхувам се, че в момента с тази икономическа обстановка и международна стагнация ще бъде много трудно да се налагат левите политики, поне тези, които изискват повече средства... Вече видяхме, че се взимат лоши решения, много малка фискална сигурност имат този вид управления и трудно издържат големите икономически сътресения, особено когато става дума за техните отношения с Китай."

Китай в момента има по-силни позиции в региона в сравнение със САЩ и явно изразени интереси като лидер на BRICS, в който членува Бразилия. "Друг е въпросът доколко те са предвидим партньор - видяхме, че когато Китай има вътрешни проблеми, първите които пострадаха са периферните партньори, откъдето се купуват суровини", каза Цицелков.

Няма общо обединяващо ляво движение в региона, посочи Цицелков и даде за пример Бразилия и плуралистичната демокрация на Работническата партия, където сегашният президент Лула успя при предишния си мандат да изведе 28 млн. души от екстремна бедност до нивото на средната класа. Това се случва с прогресивни социални политики и прегръщане на капитализма, а не с придържане към марксистките традиции, което направи САЩ доста по-отворени към тези държави, обясни той.  

Много по-неусточиви са примерите на екстремните леви лидери - като диктаторските режими на Николас Мадуро във Венецуела и или Даниел Ортега в Никарагуа - като икономиките на тези държави са силно повлияни от санкционни режими, каза Цицелков.

Страните в Южна Америка трябва да заложат на по-разширеното производство на готова продукция на място, за да адресират голямото социално неравенство и търсенето на алтернативи на техните неолиберални политики, смята Цицелков. Всички представители на новата лява вълна изразяват желанието да подобрят живота на хората в новата световна среда и трябва да заложат на близките си идеи и обща мисия.

"Регионът винаги е имал обща съдба - ако един процес се случи в една държава, то веднага се разчува в региона. Понятието за национална държава е малко по-размито, може би заради общите езици испански и португалски."

Как се вписва бастионът на ЦРУ Колумбия в новото развитие на Южна Америка може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.