В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ОПЕК+ обмисля по-дълбоко съкращаване на производството на петрол

Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, "В развитие", 29.11.2022 г.

15:30 | 29 ноември 2022
Обновен: 16:32 | 29 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Петролът обърна загубите след разпродажбата в понеделник, като много анализатори очакват ОПЕК+ да намали допълнително добивите. Десет от 16 търговци и анализатори, анкетирани от Bloomberg тази седмица, очакваха ново съкращаване на доставките. Прогнозите са някъде между 250 000 до 2 милиона барела на ден. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Но анализаторите на JPMorgan казаха, че ОПЕК+ вероятно ще запази квотите за производство стабилни, когато нейните членове се срещнат на 4 декември.

Саудитска Арабия вече изпрати на пазара много ясен сигнал преди срещата. Миналата седмица министърът на енергетиката на страната принц Абдулазиз бин Салман каза, че картелът ОПЕК+ е „готов да се намеси“ с още намаления на предлагането, ако се наложи „за балансиране на търсенето и предлагането“.

Цените на петрола са по-високи във вторник също така, тъй като Китай иска да ускори скоростта на ваксинациите срещу Covid-19 за хората над 80 години.

Европейските цени на природния газ се повишиха с до 5,6% поради прогнозите за по-студено време. Очаква се температурите да бъдат „необичайно ниски за сезона“ в северната част на континента от следващата седмица.

Опасенията, че Русия ще ограничи тръбопроводните потоци през Украйна, намаляха, след като "Газпром" заяви в понеделник, че няма да намали доставките на газ за Молдова през Украйна

Много анализатори са загрижени за следващата зима или 2024 г. след това. Но получаваме признаци, че Европа се опитва да си осигури доставки. Катар се съгласи да доставя на Германия втечнен природен газ в рамките на дългосрочна сделка. Държавната Qatar Energy и ConocoPhillips подписаха споразумения, според които държавата от Персийския залив ще изпраща до 2 милиона тона втечнен природен газ годишно в Германия от 2026 г.

Сделката с Катар е само 6% от 46-те милиарда кубични метра руски газ, внесени от Германия през 2021 г.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.