В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Как услугите могат да задвижат растежа на българската икономика

Дорте Домланд, главен икономист на Световната банка, в предаването В развитие, 28.10.2016

13:01 | 28 октомври 2016
Обновен: 13:01 | 28 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Дорте Домланд, главен икономист на Световната банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Дорте Домланд, главен икономист на Световната банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реформите в сектора на услугите ще се отразят положително на компаниите и ще увеличат растежа на икономиките на ЕС с повишаването на производителността. Това коментира Дорте Домланд, главен икономист на Световната банка, в интервю за Вероника Денизова в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея повечето страни членки ще спечелят от такива реформи, но страните с най-затегнати регулаторни мерки ще имат най-голяма полза.

"Реформите в сектора на услугите носят особено големи ползи в страни, в които има слаба управленска среда в сравнение със средното ниво за ЕС", посочи тя. 

По думите й България се справя много добре в областта на ИКТ услугите, но по отношение на мястото на целия сектор като дял от икономиката, производството и заетостта страната изостава от средното ниво за ЕС и спрямо съседните държави. 

"Допускането на по-сериозна конкуренция в България, например в енергийния сектор, може да доведе до голямо увеличение на производителността", каза още тя.

Световната банка очаква растежът в ЕС да остане умерен, но устойчив. Заради глобалните предизвикателства той леко ще се забави до 1,8% през 2016 и ще има по-нататъшно забавяне през 2017. 

Вижте целия разговор: